Recept na čokoládový chlebový pudink
21.02.2020
Víkend je tady a Vy nevíte, co upéct dobrého návštěvě? Zkuste tento recept na čokoládový chlebový pudink! Původem britský dezert představuje originální formu pudinku, než který známe u nás. Konzistence je o něco tužší, třeba jako žemlovka. Náš šéfkuchař Vám sestavil jednoduchý návod, jak upéct tento moučník.
INGREDIENCE
300g cukru
500ml smetany
250g tmavé čokolády (alespoň 70%)
125g másla
malý panák kvalitního rumu
malý panák kávového likéru Kahlua
1 malý šálek uvařené kávy (30ml)
toustový chléb
POSTUP
Cukr, smetanu, čokoládu, máslo, rum, likér a kávu zahřejeme na vodní lázni na 60 stupňů. V jiné míse si rozšleháme 5 vajec, do kterých poté vlijeme připravenou horkou směs. Vše vyšleháme metlou a vznikne nám tak pudink.
Okrojíme si z plátků toustového chleba kůrku a rozkrojíme ho křížem ? vzniknou tak 4 pravidelné trojúhelníky. Připravíme si zapékací mísu, do které vkládáme postupně vrstvu toustového chleba, kterou polijeme částí směsi a poté zmáčkneme toustový chléb vidličkou tak, aby nasákl pudink. Toustový chléb reaguje jako houba. Až je směs s chlebem dostatečně spojená, přidáme opět další vrstvu toustových trojúhelníků a směsi a proces opakujeme, dokud nemáme mísu plnou.
Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Mísu vložíme do pekáče s trochou vody a pečeme zaklopené 20 minut, poté sundáme poklop a pečeme znovu dalších 10 minut, až se nám vytvoří krusta.
Po vytažení z trouby vytvoříme doprostřed teplého pudinku otvor
a vlijeme do něj smetanu. Pudink jí nasákne a trochu se zchladí. Servírujeme za tepla, případně později můžeme ohřát v mikrovlnné troubě.
Pokud recept zkusíte, neváhejte nám napsat, nebo se pochlubit fotografií! Najdete nás na sociální síti Instagram (https://www.instagram.com/burgerbar/)
a také na Facebooku (https://www.facebook.com/BB.Burger.Bar/).
Přejeme dobrou chuť!