Šéfkuchař Ondřej Vykusa
10.12.2019
Ondřej Vykusa je šéfkuchařem naší restaurace Burger Bar.
Jaká cesta ho dovedla až k nám? Co ho baví na mezinárodní kuchyni a burgerech? Jak se ocitl zrovna v restauraci v Nebušicích?
Ondřej má k Nebušicím blízko, jelikož se zde narodil a prožil dětství. V mládí však vyrazil do světa! Začátky byly pro něj, jako pro každého, těžší, ale později prošel několika lokálními restauracemi. Podstatnou část své kuchařské kariéry prožil ve špičkových hotelech a restauracích na Kajmanských ostrovech. Působil v restauraci Casa Havana, v které vařil kreolskou kuchyni. V té době byla tato restaurace oceněna 4 diamanty!
Dále vařil na ostrově Grand Cayman v nejvíce oblíbené restauraci Calypso Grill, kde se scházejí celebrity a významní lidé. Také působil v řadě rezidenci guvernéra Kajmanských ostrovů, kde se po dobu tří let podílel jako externí kuchař na přípravě večeří pro jeho hosty a to včetně členů britské královské rodiny. V České republice mu bylo ctí vařit i třeba pro hosty Dagmar Havlové.
Pokud se Ondřeje zeptáte na jeho nejlepší jídlo, které kdy v životě jedl, čekejte, že Vás zahltí dlouhým vyprávěním. Co ho opravdu ale zaujalo, je chillský mořský ďas s mandlovou krustou a dle jeho slov - To byla fakt pecka!. Takovou dobrotu doporučuje ochutnat přímo v Grand Cayman.
Říkáte si, proč Ondřej tedy opustil tak zajímavá místa a vrátil se zpět? Na to je jednoduchá odpověď - za vším hledej ženu! Při návštěvě České republiky se zakoukal do krásných dívčích očí a už tady zůstal. Takže teď veškeré zkušenosti předává svému týmu kuchařů u nás v restauraci na Praze 6, a také ve škole vaření ChefParade, kde se věnuje kurzům pro širokou veřejnost. Mimo jiné rád předává svoje zkušenosti během cooking show a to například pro pořad Sama Doma na ČT 1, nebo také na gastronomické akci Foodparade CZ.
V Burger Baru aktuálně působí 4. rokem. Kromě klasického menu restaurace připravuje každý týden nové se specialitami mezinárodní kuchyně. Na Burgerech ho prý baví jednoduchost a nekonečná variabilita chutí. Rád přijme jakoukoliv výzvu a to třeba i vegetariánský, nebo veganský burger! Ondřej se nebojí kombinovat chutě a zákazníci se sem vrací právě kvůli jeho originalitě. Vaří nejen pro restauraci Burger Bar, ale i pro hosty hotelu Dolce Villa a účastníky konferencí a svateb, které se zde konají. Co nás ale totálně dostalo do kolen, to bylo právě jídlo. Nikdy jsem nejedla lepší panenku, chodili za námi kamarádi, příbuzní, dokonce babičky, u kterých jsme se báli, zda se jim trefíme do chutě, že to bylo vynikající.? napsala o Ondřejově kuchyni spokojená nevěsta Adéla.
Pokud stále přemýšlíte, zda se vydat do Nebušic, nebo ne, neváhejte. Jestliže má Ondřej čas, velmi rád si s každým popovídá nejen o gastronomických zážitcích!